19 de juliol del 2011

Bogotá

Ciutat d'origen: Barcelona

Estudis: Llicenciatura en Periodisme a la UAB, Diplomatura en Estudis teatrals a la Universitat de la Sorbonne, Postgrau en Cooperació Cultural Internacional a la Universitat de Barcelona.

Interessos: Observar el món.

Nom del casal: Comunitat Catalana de Colòmbia

Període de l'estada: 9 mesos a partir del 17 maig.

Per què vaig triar aquest destí: Perquè Colòmbia és un dels països més interessants en polítiques culturals. Perquè Colòmbia és un dels països amb major diversitat natural i cultural. Perquè Colòmbia és una font constant d’aprenentatge per la seva situació política, econòmica i social. Perquè Colòmbia brinda una hospitalitat immillorable. Perquè Colòmbia mereix que la mirem des d’una perspectiva diferent a la que mostren la majoria de mitjans de comunicació.

Primeres impressions: És una obvietat dir que Bogotà és una ciutat de contrastos. Quina ciutat no té contrastos? En aquest cas, però, els contrastos existents en qualsevol urbs s'accentuen o es radicalitzen en dos extrems ben oposats: el Nord, més opulent, ric, exuberant, verd; i el sud, més pobre, desordenat, embrutit. L’un necessita de l’altre, llàstima que no es parlin gaire. Bogotà és un monstre que ha crescut desmesuradament pels milers de refugiats que arriben cada any fugint de desastres naturals, de la guerrilla, dels paramilitars, dels narcos o simplement buscant una millor situació econòmica. A diari, la ciutat es perd en un nou horitzó, protegida o amenaçada per les imponents muntanyes que la rodegen. Aquí estem als Andes. El Carib, el Pacífic, l’Amazones i los llanos queden lluny de la ciutat, i tanmateix Bogotà representa el caràcter pluricultural i multiètnic d’aquest país tan ric. La ciutat és un mirall deformat del país, però no deixa de ser un mirall (deformat) que aglutina bona part dels aspectes positius (la majoria) i negatius de Colòmbia. Bogotà és un còctel de gent encantadora, indrets formidables i històries entranyables. El gust és dolç, com a maracuya, una mica agri per la contaminació regnant, fred per l’altura però amb un regust tropical, amb un toc picant de corrupció i de pólvora que es perd quan s’empassa. Per la gola llisca amb suavitat, deixant una petita cremor, com si intentés marcar la seva presència, evitant així que hom s’oblidi del trago que acaba de prendre.

Algunes de les coses que més m'ha impactat del país: Avui he vist un gos amb mitjons, “¡buenos días señor, que esté bien!”, la portada del diari diu que una dona va pagar dos indigents perquè matessin a un home, “le provoca un tinto?”, hi ha dones maquillant-se al bus anant cap a la feina, una empanada de pollastre i ou per esmorzar, “¿cómo amaneció?”, a 3.000 metres no es veu el Carib, tràfic, venedors ambulants de mango, matamosques, escombres, flors, papaya, guanábana, carteres, “Colombia eliminada de la Copa América”, naturalesa exuberant, segueix plovent, “esta noche de rumba”, acaben de plantar l’helicòpter de l’operació Jaque al bell mig de la plaça de la catedral per celebrar el dia de la independència, salsa, sancocho, patacones, ajiaco, huevos perico, lechona, merengue, “el presidente Santos dice que no voten a políticos corruptos para las elecciones de octubre”, trancón, tapes de clavegueram robades, cuentacuentos a les places, soldats al carrer, estudiants a les terrasses, la Virgen de Monserrate protegint la ciutat, amabilitat no en falta, “Colombia es pasión” bellesa tampoc “el riesgo es que te quieras quedar”.

Què esperes d'aquesta experiència? Dinamitzar les activitats de la Comunitat Catalana de Colòmbia, millorar els aspectes comunicatius de l’entitat, rejovenir la seva imatge, consolidar els llaços culturals entre el poble català i colombià. I evidentment, aprendre. Aprendre d’aquest país, d’aquesta gent, d’aquest casal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada