30 de juny del 2011
El Kili'ch K'aak dóna la benvinguda a l'estiu
L'arribada de l'estiu es va celebrar al Casal Català de la Península del Yucatán amb una mescla festiva de la revetlla tradicional de Sant Joan, amb tots els seus elements característics, i la cerimònia maia del foc sagrat. El sacerdot maia i els seus ajudants van constuir una pira sobre el símbol maia del dia 23 de juny fet amb sucre. Van bufar en un cargol de mar i la màgia es va iniciar. El foc cremava i s'invocaven els quatre punts cardinals i les deïtats de la terra, de l'aire, del foc i de l'aigua. El fum, que s'aixecava impetuós al cor del pati, mostrava a tot al barri que allí s'hi estava celebrant una litúrgia especial. Els assistents, nombrosos, ho miraven tot en un silenci respectuós i plàcid. Les herbes aromàtiques cremaven i deixaven anar un perfum ancestral. Llavors, desenes d'espelmes, d'ofrenes, es van llençar al foc, i el sacerdot va prosseguir a fer una cura espiritual mitjançant una branca d'alfàbrega i valché, una beguda sagrada feta amb mel i licor.
Les cendres d'aquest foc sagrat, el Kili'ch K'aak, van ser recollides per l'agrupació maia i seran dispositades en un foc ritual que se celebrarà el 22 de desembre de 2012 a Tikal, Guatemala, dia en què els maies creuen que el món iniciarà un nou cicle mil·lenari i una nova manera d'entendre i percebre la vida. Per una nit, el caliu mediterrani i el misteri maia es van unir en un sol foc, purificador i festiu.
29 de juny del 2011
Fête national al Quebec
Primera connexió des de Mont-real, Quebec
28 de juny del 2011
Cap de setmana budista a Veracruz
Mèxic és un país catòlic per definició. Per aquest motiu em va semblar interessant passar un cap de setmana a Veracruz en una convenció nacional de Soka Gakkai, una institució budista internacional que té més de 12 milions de seguidors repartits arreu del món, per observar, de ben a prop, com es viuen altres tipus de fe en aquest país. Després de 15 hores en autobús sortint des de Mérida, la comitiva yucateca va arribar a aquesta ciutat extremadament calorosa, famosa pel caràcter obert i festiu dels jarochos (els seus habitants), pels seus Carnavals esbojarrats, pel seu aire cubà, per les petroleres, pel cafè, pel local La Parroquia (on diuen que es pot beure el millor cafè de Mèxic) i per les receptes de peix fetes amb ceba i tomàquet, a la veracruzana. Al matí del dissabte van fer activitats de preparació i exercicis espirituals i a la tarda ens van repartir per diverses cases de la ciutat, on hi havia altars i cadires i on van resar durant bastanta estona. Tot seguit, ens van convidar a menjar plats casolans, fets amb chile, arròs, frijoles, vegetals...tot boníssim! No tots compartim religió ni creences. Jo no sóc budista. Però és important entendre per respectar.
El 19-J permet als ciutadans de Mérida expressar la seva indignació
A Mèxic no és fàcil expressar-se lliurement. A Mèxic no és fàcil criticar els polítics. A Mèxic no és fàcil ocupar les places i els espais públics i cridar als quatre vents que les coses no van bé. A Mèxic és difícil aconseguir que la gent es pronuncïi. Perquè hi ha por. Perquè potser no hi ha interès a canviar les coses. Perquè la cultura democràtica és escassa i els pes dels mitjans de comunicació, que alienen i allunyen als ciutadans de la crua realitat, és massa fort. Però s'obren escletxes. Estretes però sòlides en el gest i la intenció. Una d'elles es va obrir el passat 19 de juny a Mérida en el marc de la mobiltzació mundial a favor d'una democràcia real. Els ecos del moviment a Europa arriben a Mèxic aplacats per la distància però amb la il·lusió col·lectiva de que, dialogant, és possible dibuixar una nova realitat social. L'acte es va ubicar al mercat, on no hi ha turistes. Els vianants escrivien, xerraven,observarven i intentaven imaginar-se a la seva manera, un món millor. Potser els costava perquè ningú no els ho havia preguntat abans, però s'hi esforçaven, i d'aquell matí mig ennuvolat en van sortir propostes que haurien de ser escoltades perquè són dignes i sorgeixen de la veu del carrer.
Acanceh, un mirall per a tres cultures
La plaça d'Acanceh, també anomenada de les Tres Cultures, és un mirall on es contraposen tres espais, tres temps, tres moments històrics. Com succeeix a tota Llatinoamèrica, Mèxic és fruit d'un complex i centenari procés de mestissatge iniciat després de la conquesta espanyola. En aquest petit poble de Yucatán, prop dels cenotes de Cuzamá i allunyat de les rutes turístiques tradicionals i arxipublicitades a les agències de viatges, es percep la força d'aquest contrast que forma part del caràcter contradictori i ric del mexicà: el passat prehispànic, les seves creences i els seus rituals ancestrals; la vida moderna, fruit de les influències de tot el llegat històric, dels Estats Units i, en general, de la globalització; i la religió catòlica, que va aplacar els mites prehispànics i que va imposar una manera de veure al món que, encara ara, al país més catòlic del món, impera en totes les facetes de la vida social. La plaça d'Acanceh, un mirall per a tres cultures.
Primera connexió des de Mérida, Yucatán
Nom: Joan Serra Montagut
Ciutat d'origen: Caldes de Montbui (Vallès Oriental)
Estudis: Periodisme a la UAB.
Interessos: Els viatges, la interculturalitat i l'art en totes les seves manifestacions, la literatura i l'escriptura.
Nom del casal: Casal Català de la Península de Yucatán, A.C.
Període de l'estada: 9 mesos com a mínim.
Per què vaig triar aquest destí: Des de ben petit, Mèxic m'ha atret d'una manera especial. He tingut la sort de conèixer altres països llatinoamericans i m'apassiona aquesta terra, mescla de cultures ancestrals, fes i litúrgies contraposades que es mesclen sense por, farcida de ciutats immenses i vibrants i poblets que s'aferren a les tradicions dels avantpassats. Mèxic és itensitat, llum, color i vida, i hi volia viure des de feia molt temps. Yucatán, a més, té trets que la caracteritzen, com ara el seu paisatge foradat de milers de cenotes on corre l'aigua sagrada dels maies, l'hospitalitat genètica de la seva gent i el sol que cau, implacable, sobre les restes arqueològiques i les ciutats colonials.
Què esperava trobar?: Precisament el que he acabat trobant. Una ciutat tranquil·la però plena d'energia, amb moltes apostes culturals i tots els ingredients per viure-hi bé. Una gent càlida que abraça al nouvingut sense por i amb gran interès. Una cultura mil·lenària mesclada amb la modernitat d'Amèrica del Nord. Un país ple de contrastos. Una nova llar.
Primeres impressions: Moltes, moltíssimes, totes elles bones i interessants.
Què és el que més m'ha impressionat del país?: La convivència de grups completament diferents i aparentment desconnectats en un mateix espai urbà.
Què esperes d'aquesta experiència? Viure el país amb totes les seves virtuts i defectes i aplicar l'energia que generi tot plegat a la feina i a la vida personal.
Una imatge de: Mérida, al capvespre, des d'un dels punts més alts de la ciutat, al balcó d'una galeria d'art de joves talents.
21 de juny del 2011
Willkommen Sommer!
Avui se celebra a Berlín La Fête de la Musique , una festa que va començar a Paris el 1982 i que s’ha anat globalitzant fins arribar avui a en dia a celebrar-se en més de 340 ciutats de tot el món.
Una festa que dóna la benvinguda a l’estiu!!
Berlín és una ciutat amb una oferta cultural molt potent. A l'estiu, amb el bon temps, aquests festivals (i pràcticament tota la població de Berlín) es traslladen al carrer .
El 12 i 13 de juliol va tenir lloc el Karneval der Kulturen der Welt, on 4.700 participants (de 80 nacions diferents) van desfilar per la ciutat mostrant els seus signes d’identitat, els seus balls i vestits tradicionals o ballant per reivindicar alguna causa social (com l’ús responsable de l’aigua o en contra de l’energia nuclear). Paral·lelament, el barri de Kreuzberg es va omplir de parades tradicionals i de concerts a l’aire lliure.
La setmana passada la festa cultural es va traslladar a Neukölln (considerat per molts ja el barri més cool de Berlín) en el festival d’art “48 Stunden Neuköln” (48 hores Neukölln). És el festival d’art d’aquest tipus més important de l’any a Berlín. Només l’any passat es van oferir més de 770 actes (exposicions, performances, etc.).
L’estiu acaba de començar i amb tanta oferta cultural per davant, només tinc una possibilitat: aprofitar al màxim aquesta oportunitat!!!
20 de juny del 2011
El dia de la bandera a l'Argentina

París: la ciutat de les llums, la ciutat de l'amor...
15 de juny del 2011
Primera connexió des de Berlín
Nom: Olga R Trujillo
Ciutat d'origen: Barcelona
Estudis: Llicenciada en Periodisme a la UAB
Nom del casal: Casal Català de Berlín (Katalanischer Salon)
Període de l'estada: des de l’1 de maig i fins aprox. el mes de febrer
Per què vaig triar aquest casal? Berlín és una ciutat apassionant, atrapa. De setembre a desembre de 2010 vaig treballar com a becària a una agència de notícies i just en el moment que vaig decidir continuar amb l’experiència berlinesa, es va obrir la convocatòria de les beques ACC i una era per... BERLIN (Creieu en el destí ??)
Què esperava trobar-me? A la Hauptstadt esperava trobar-me un grup nombrós de catalans amb ganes de promocionar la nostra llengua, les nostres tradicions i trets culturals. I això és precisament el que m’he trobat :)
Primeres impressions: Kasal és un casal jove (reconegut com a tal des del 2005), però amb molta il·lusió i ganes per tirar endavant projectes potents. En quant els alemanys, m’he adonat de la seva fascinació i interès per a Catalunya
Què és el que més m'ha impactat de Berlín? El seu dinamisme i la seva història. M’agrada descobrir els seus barris (càmera en mà), captar la seva essència i observar com aquesta evoluciona. Berlín és una ciutat de (i per a) artistes i amants de la història. Ara que he tornat amb el bon temps, m’he adonat que els berlinesos aprofiten el mínim raig de sol per fer una barbacoa, tombar-se a la gespa i gaudir del bon temps, fent evident la dita que Berlín és pobre però sexy
Què espero d'aquesta experiència? Espero poder ajudar el màxim el casal i no desaprofitar cap oportunitat per, a nivell personal, aprendre i créixer
Una imatge de... el meu primer Grillen (barbacoa) un diumenge a un parc berlinès!